Kremlinul cere rușilor să se unească în jurul lui Putin, în a două săptămână a invaziei în Ucraina

de: Elena Avramescu
04 03. 2022

Este timpul ca rușii să se unească în jurul președintelui Vladimir Putin, a declarat Kremlinul în cea de-a noua zi a invaziei Ucrainei de către Rusia, pentru că populația este ținută într-un vid de informații despre acțiunile militare rusești în țara vecină, pe care autoritățile o descriu drept „operațiune specială”, relatează AFP și Reuters.

Kremlinul cere rușilor să se unească în jurul lui Putin

„Acesta nu este timpul pentru diviziuni, acesta este momentul să ne unim. Să ne unim în jurul președintelui nostru”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o conferință de presă zilnică, când a fost întrebat despre apelurile unora dintre figurile de top ale lumii. Cultura rusă care se opune războiului Rusiei în Ucraina.

„Există, de fapt, dezbateri pasionale între oamenii de cultură. Sunt cei care îl susțin pe președinte, susținându-l sincer. Și sunt cei care nu înțeleg ce se întâmplă. Lucrurile trebuie să le fie explicate cu răbdare”, a mai spus acesta.

Sunt multe petiții care circulă de cetățeni împotriva războiului, inclusiv cele ale personalităților culturale, dar și ale profesioniștilor din domeniul medical.

Autoritățile ruse au înăsprit măsurile împotriva protestelor interne împotriva invaziei Ucrainei, în special prin închiderea presei independente, blocarea site-urilor web și adoptarea unor amendamente legislative în curs de introducere a pedepselor cu închisoarea pentru cei găsiți vinovați de distribuirea de „informații mincinoși” despre armată.

Evoluția negocierilor cu Ucraina va depinde de reacția Kievului

În ceea ce privește conflictul din Ucraina, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a indicat că Putin nu intenționează să discute cu președintele ucrainean, apreciind că negocierile din ajun trebuie să continue în acest format, care include reprezentanți ai celor două președinții.

În ceea ce privește negocierile cu Kievul, Peskov a spus că evoluția negocierilor cu Ucraina va depinde de reacția Kievului la discuțiile care au avut loc în această săptămână între cele două părți, potrivit Reuters.

Niciun document nu a fost convenit până acum cu Ucraina în cadrul discuțiilor, Moscova explicând părții ucrainene cum vede ea soluționarea conflictului, potrivit unui purtător de cuvânt al Kremlinului.

„Aceste negocieri sunt o modalitate bună de a transmite părții ucrainene viziunea noastră asupra problemei”, a adăugat Peskov.

În cele din urmă, președintele rus nu intenționează să poarte discuții cu omologul său american, Joe Biden.

„O astfel de conversație nu este planificată. Este dificil să-i vedem pe acești parteneri ca interlocutori în acest moment”, a spus Peskov, în timp ce Rusia a acuzat Occidentul în general și Statele Unite în special pentru că au folosit Ucraina ca instrument împotriva Moscovei și au făcut-o o amenințare strategică pentru Kremlin, notează AFP.

Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, numind ofensiva sa „operație militară specială”.